Effektiviserar och förbättrar KLP:s kundkommunikation

 

KLP, Norges största pensionsbolag, har kommit långt i digitaliseringen av sin kundkommunikation. Under våren 2016 integrerades e-Boks i KLP:s egen lösning ”Min Sida” och på så sätt har KLP gjort den digitala kommunikationen med sina medlemmar mycket smidigare. På sikt räknar KLP med att kunna spara flera miljoner om året och förbättra kundupplevelsen i dialogen med kunderna.

– Genom att använda e-Boks som en del av vår egen IT-lösning kan vi sänka kostnaderna för distribution av dokument samtidigt som lösningen lockar kunder till vår webbplats. Totalt ger detta oss möjlighet att erbjuda effektivare drift och bättre användarupplevelser för kunderna, berättar Fred Olav Ødegaard, projektledare på i KLP.

 

En integrerad del af KLP:s egna system
KLP har valt en integrerad portallösning där e-Boks integreras i KLP:s egen lösning ”Min Sida”. Här kan medlemmarna gå in och läsa dokument från KLP och spara dem tryggt och säkert. Alla de KLP-medlemmar som även har valt e-Boks som sin lösning för säker, digital post från offentliga myndigheter får nu dokumenten både från myndigheter och från KLP på ett och samma ställe.

 

– Vi är ständigt på jakt efter IT-lösningar som stödjer vår ambition att skapa en enklare vardag för våra medlemmar. Att få tillgång till alla dokument på ett samlat ställe och samtidigt kunna förvara dem tryggt och säkert är ett bra exempel på detta, fortsätter Ødegaard.

 

Gradvis utökning
I första omgången har KLP implementerat e-Boks inom affärsområdet tjänstepension, och tanken är att e-Boks även ska användas i KLP:s övriga affärsområden inom bank och försäkring. – Vi ser stor potential i att implementera e-Boks lösning inom hela koncernen och att även utnyttja de möjligheter som e-Boks erbjuder för tvåvägskommunikation med kunderna, så att kunden kan svara på meddelanden från KLP i e-Boks, säger Ødegaard.

 

Miljonbesparingar
KLP distribuerar olika dokument till sina 700 000 medlemmar flera gånger om året. Kostnaden för ett brev som skickas med posten är cirka 14 kronor, medan priset för distribution av ett digitalt dokument ligger på mellan 1,50 och 3 kronor, så det säger sig självt att besparingarna kan bli enorma. – Digitaliseringen av brev är bara första steget. De största vinsterna handlar om att KLP kan arbeta smartare eftersom en rad olika processer effektiviseras. Det frigör intern kapacitet som i stället kan användas till KLP:s kärnverksamhet, avslutar Ødegaard.

 

Om KLP

  • Norges största pensionsbolag.
  • Levererar pensions-, ekonomi- och försäkringstjänster till kommuner och myndigheter, hälsoinstitutioner samt företag inom offentlig och privat sektor och deras anställda.
  • KLP-koncernen har en förmögenhet på motsvarande 843 miljarder kronor.
  • KLP är ett kooperativ, vilket innebär att KLP:s kunder med offentlig tjänstepension även är KLP:s ägare.
  • 700 000 medlemmar.
  • 950 anställda.

Läs mer om e-Boks olika lösningar här.