22-06-2018

I bästa fall är det en snäll granne som ställer upp. Eller så ser du helt enkelt till att få den viktigaste posten digitalt – helt gratis. Vad väljer du?

 

Varje sommar blir det en skjuts uppåt i inbrottsstatistiken samtidigt som vi drar på semester. Men glöm det där om att allt skulle vara lugnt bara du kommer på det perfekta gömstället för smycken och andra värdesaker. Din största guldgruva kan du faktiskt inte gömma: brevlådan.

Genom att vittja din post kan bedragare lätt komma åt ditt personnummer, för att på så vis enkelt kunna teckna ett lån i ditt namn. Du får inga pengar, men det står ditt namn på skulden. Du har blivit utsatt för id-kapning.

Det finns ett sätt att komma runt det här. e-Boks är en tjänst som gör att dina brev aldrig ens hamnar i brevlådan vid grinden eller i dörrinkastet. Det är istället en digital brevlåda som sparar dina viktigaste brev säkert – så länge som du vill och utan att tjuvarna har en chans att komma åt dem. All information är krypterad och det krävs ditt BankID för att öppna brevlådan.

Så hur funkar det?

  1. Registrera ett konto på e-Boks.se.
  2. Ladda ner appen och logga in.
  3. Nu väljer du själv vilka myndigheter och företag som du vill ska skicka post till din e-Boks. Vill du bara ha brev från Skatteverket och Kronofogden så sätter du gränsen där. Det är du som avgör, ingen annan. (Det finns flera tjänster som liknar e-Boks, men på just den här punkten är e-Boks unik.)
  4. Sortera breven så som du vill ha dem. Du kan lätt göra egna mappar.
  5. Vill du svara på ett brev kan du göra det direkt från appen och signera med BankID.
  6. Du kan även ladda upp egna dokument.

Det fiffiga med att tjuvarna inte kommer åt din post på semestern är att du faktiskt gör det i stället – oavsett om du ligger på den fantastiska sandstranden i mexikanska Tulum eller sitter i hammocken vid sommarstugan.

Så länge du kan logga in med BankID har du tillgång till alla brev i din e-Boks. Det gör att du kan slappna av extra mycket på semestern och slippa oroa dig för att du ska bli sen med en betalning eller med att svara på frågor från en myndighet. Det här gäller självklart även för dig som har företag.

När något är gratis brukar man undra vad haken är. När det gäller online-tjänster brukar det vara att man oftasts få dras med reklam. Det slipper du med e-Boks. Haken ligger på avsändarnas sida. Det är de som får betala för tjänsten, för att du ska få den gratis. (Men de slipper å andra sidan betala för portot för brevet som annars skulle landat i din brevlåda.)

Så gör grannen en tjänst – håll ordning på din egen post i sommar. Registrera dig hos e-Boks redan idag, helt gratis! Så kan du få en extra stressfri sommar.