01-07-2020

I bästa fall är det en snäll granne som ställer upp och tömmer din brevlåda medan du är bortrest i sommar. Eller så ser du helt enkelt till att få din post digitalt – helt gratis. Vad väljer du?

Kvinna på semester kollar sin post i e-Boks

Varje sommar blir det en skjuts uppåt i inbrottsstatistiken samtidigt som vi drar på semester. Enligt statistisk från Brottsförebyggande rådet (Brå) begicks det cirka 40 inbrott om dagen i Sverige under sommarmånaderna i 2019.

Tjuvar kan se att du inte har tömt din brevlåda på ett tag när du är bortrest, vilket kan öka chansen för inbrott. Samtidigt så kan bedragare lätt komma åt ditt personnummer, genom att kolla igenom din post, för att på så vis enkelt kunna teckna ett lån i ditt namn. Du får inga pengar, men det står ditt namn på skulden. Du har blivit utsatt för id-kapning.

Det finns ett sätt att komma runt det här. e-Boks är en tjänst som gör att dina brev aldrig ens hamnar i brevlådan där hemma. e-Boks är istället en digital brevlåda där du tar emot dina brev digitalt, säkert och miljövänligt – utan att tjuvarna har en chans att komma åt dem, eller se att du är bortrest. All information är krypterad och det krävs ditt BankID för att öppna brevlådan.


Så hur funkar det?

  1. Registrera ett konto på e-Boks.se.
  2. Ladda ner appen och logga in.
  3. Sortera breven så som du vill ha dem. Du kan lätt göra egna mappar.
  4. Om avsändaren begär ett svar, så kan du göra det direkt i e-Boks och signera med BankID.
  5. Du kan även ladda upp egna dokument.
  6. Glöm inte heller att ta del av en rad olika tjänster, som finns under avsnittet "Plus", i e-Boks app.

 


Det fiffiga med att tjuvarna inte kommer åt din post på semestern är att du faktiskt gör det i stället – oavsett om du ligger på stranden eller sitter i hammocken vid sommarstugan.

Så länge du kan logga in med BankID, så har du tillgång till alla brev i din e-Boks. Det gör att du kan slappna av extra mycket på semestern och slippa oroa dig för att du ska bli sen med en betalning eller med att svara på frågor från en myndighet. Det här gäller självklart även för dig som har företag.

När något är gratis brukar man undra vad haken är. När det gäller online-tjänster brukar det vara att man oftasts få dras med reklam. Det slipper du med e-Boks. 

Så gör grannen en tjänst – håll ordning på din egen post i sommar. Registrera dig hos e-Boks redan idag, helt gratis! Så kan du få en extra stressfri sommar.