14-05-2018

Hur kan en digital brevlåda minska risken för att få sin identitet kapad och påverkas skatteåterbäringen?

Här är fem vanliga frågor – och svar – om den nya tekniken.

 

1. Vad är egentligen en digital brevlåda?

Precis som en vanlig brevlåda kan en digital brevlåda ta emot post från myndigheter och företag. Men till skillnad från en vanlig brevlåda kan du komma åt den digitalt – var du än befinner dig. 

Eftersom du inte behöver "tömma" brevlådan kan en digital brevlåda också fungera som ett arkiv, perfekt när du är utomlands och exempelvis behöver viktig information från ditt försäkringsbolag. Det går också att ladda upp viktiga dokument, exempelvis en kopia av ditt pass.

e-Boks är Nordens största digitala brevlåda och den tjänst som växer snabbast i Sverige. Under 2017 skickades 440 miljoner dokument till fler än 15 miljoner användare globalt.

2. Vilka företag och myndigheter är anslutna?

e-Boks samarbetar med en rad såväl stora som små avsändare, både från den privata och offentliga sektorn. Bland annat kan du ta emot post från Skatteverket, Boverket, CSN, de allra flesta kommuner och en uppsjö privata aktörer.

3. Vem kan skicka post till dig?

Här skiljer sig e-Boks från andra aktörer på marknaden – det är inte möjligt att sända post till dig utan ditt samtycke. Att ge användarna full kontroll ger dig ytterligare en nivå av trygghet, så att inte fakturan som du förväntade dig skulle komma via autogiro plötsligt dyker upp i din digitala brevlåda istället. 

4. Påverkar digitala brevlådor skatteåterbäringen?

Om man aktiverat en digital brevlåda kan man få tillbaka pengar på skatten tidigare. Som bekant har deklarationerna redan skickats ut för 2018 men det skadar inte att blicka framåt och aktivera sin digitala brevlåda inför deklarationen 2019.

5. Är det säkert?

Dokument sparade på e-Boks är krypterade och det krävs bank-id för att komma åt kontot. Att aktivera sin digitala brevlåda kan dessutom minska risken för id-kapning. Vid en id-kapning dirigeras ofta den fysiska posten om ett par veckor och på så sätt kan kaparna få igenom falska låneansökningar. En digital brevlåda ser till att viktig post når dig och ingen annan.