06-06-2018

Din mejl och brevlåda är potentiella guldgruvor för id-kapare. Här får du koll på hur du tar emot och förvarar viktiga papper innehållande känslig information – enkelt, säkert och lättåtkomligt var du än är. Dessutom är det helt gratis.

 

Visste du att ID-kapning är det snabbast växande brottet i Sverige? Förra året drabbades över 190 000 personer i Sverige. Det är mer än 520 svenskar som drabbas varje dag. Enligt en SIFO-undersökning från 2017 kapas någons identitet var tredje minut. Skrämmande siffror. Värst av allt; en id-kapning kan förstöra hela din ekonomi. Så här skyddar din identitet och dina pengar – kostnadsfritt. 

Det här är ID-kapning

ID-kapning innebär helt enkelt att någon stjäl ditt personnummer och använder det till att ta lån i ditt namn, skaffa kreditkort i ditt namn, teckna mobilabonnemang eller handlar saker i ditt namn. Dina personuppgifter kan också användas till att skaffa falska körkort och pass för att begå andra ännu allvarligare och grövre brott.

Så här stjäl kriminella din identitet

Det är relativt enkelt att stjäla någons identitet och de kriminella har en mängd olika tricks för att komma över dina uppgifter. Det börjar i de flesta fall med att bedragarna får tag på ditt personnummer. Personnummer är en offentlig uppgift i Sverige och därmed ganska enkelt att få tag på.

Men id-kaparna har även andra metoder. Till exempel letar de i pappersinsamlingen för att hitta brev eller blanketter med ditt personnummer. En annan riskfaktor är din e-post. De mer sofistikerade (och ännu farligare) är de som tar sig in i stora e-postsystem för att systematiskt leta efter dina personuppgifter eller lurar dig att lämna ut dina personuppgifter via nätfiske.

Bedragarna vill ha någon som har stabil ekonomi och som är skötsam eftersom dessa personer i allmänhet kan ta lån och handla på kredit. Den här informationen går också att ta reda på relativt enkelt. Genom några telefonsamtal till olika myndigheter kan bedragarna snabbt ta reda på dina inkomstuppgifter och om du har några betalningsanmärkningar.

Själva id-kapningen börjar sedan med att bedragarna ändrar din adress. Det är det första steget mot att ta kontroll över din ekonomi. När bedragarna har fått kontroll över både ditt personnummer och ändrat din adress så kan de enkelt:

  • Beställa kreditkort
  • Handla varor på faktura
  • Ta blancolån
  • Teckna mobilabonnemang

Och det är du som får stå för notan. När bedragarna har kapat din identitet så kommer de med största sannolikhet att köra din ekonomi i botten. Bedrägeriet slutar vanligtvis inte förrän kreditgivarna anar oråd. När kreditgivarna säger stopp avslutas bedrägerierna. Det vanliga tillvägagångssättet är då att bedragaren gör en ny adressändring tillbaka till din ursprungliga adress. Och det är ofta vid detta tillfälle som du märker att din identitet har blivit kapad eftersom det är nu det börjar dyka upp konstiga fakturor, inkassokrav och liknande.

Skydda dig mot ID-kapning med e-Boks digitala brevlåda – helt gratis

Bedragarna är som sagt förtjusta i att snoka i din brevlåda eller i pappersinsamlingen efter dina personuppgifter. De försöker även komma åt ditt personnummer genom att hacka din e-post eller genom nätfiske.

Därför är det en bra idé att skaffa e-Boks digitala brevlåda som är helt gratis. En digital brevlåda är definitivt inte detsamma som e-post. Du kan istället se en digital brevlåda som ett bankfack. Och det är faktiskt lika säkert som ett bankfack eftersom du loggar in med ditt BankID.

Du bestämmer själv vilken post du vill ha till din digitala brevlåda

Precis som en vanlig brevlåda kan du ta emot post från myndigheter och företag i din digitala brevlåda. Men ingen kan skicka något till din digitala brevlåda utan ditt godkännande. Du bestämmer själv vilken post du vill ha i din e-Boks digitala brevlåda. En annan viktig skillnad jämfört med en vanlig brevlåda är att du kan komma åt den digitalt – var du än befinner dig.

Flera fördelar med en digital brevlåda

Du behöver aldrig tömma din digitala brevlåda. På så vis fungerar e-Boks även som ett arkiv där du själv kan skapa och välja namn på dina mappar för att sortera din post. Att du inte behöver tömma din digitala brevlåda är förstås perfekt när du är utomlands eller på semester och till exempel behöver viktig information från ditt försäkringsbolag. Du kan även ladda upp viktiga dokument, till exempel en kopia av ditt pass, lagfarter, försäkringsfoton, bilder på värdesaker och allt annat som kan vara viktigt för dig. På så vis blir e-Boks som ett bankfack på nätet för dig.

Förenkla ditt liv med e-Boks

När du skaffar en digital brevlåda hos e-Boks bidrar du dessutom till en bättre miljö eftersom allt sker digitalt. Du kan välja att få dina kontoutdrag, deklarationer, kreditupplysningar, löneavier och årsbesked direkt in på ditt e-Boks-konto.

Dessutom kan du skriva under dokument snabbt och enkelt med BankID. Till exempel anställningskontrakt, leasingavtal, samarbetsavtal, kundavtal och mycket annat. Dokumenten skrivs under direkt i e-Boks och sedan sparas de automatiskt på ditt konto. Och eftersom din digitala brevlåda kopplas till ditt personnummer får du alltid viktig post (som du själv valt) oavsett om du flyttar eller byter e-postadress. Naturligtvis har du tillgång till dina dokument dygnet runt oavsett var du befinner dig i världen både via iPhone, Android, dina surfplattor och din dator.

Myndigheter, kommuner och massor av företag är anslutna

När du ansluter dig till e-Boks kan du välja att få post från både stora som små avsändare, både från den privata och den offentliga sektorn. Till exempel kan du ta emot post från Skatteverket, Boverket, CSN, de allra flesta kommuner och en uppsjö av privata företag. Och som du redan vet så väljer du själv vem som kan skicka post till dig.
Det är bland annat här som e-Boks skiljer sig från andra aktörer – det är omöjligt att skicka post till dig utan ditt samtycke. På så vis får du full kontroll på vad du får till ditt konto på e-Boks. Du behöver aldrig oroa dig att en faktura som du brukar få hem i brevlådan plötsligt ska dyka upp i din digitala brevlåda om du inte själv valt att byta. Sånt händer inte hos oss eftersom du själv väljer exakt vilken post du vill ha till din digitala brevlåda.

Anslut dig idag – e-Boks är lika säkert som ett bankfack

Alla dokument som du sparar i e-Boks är krypterade och det krävs att du legitimerar dig med BankID för att du ska komma in på ditt konto. Detta innebär att du minskar risken för att råka ut för ID-kapning eftersom ingen kan komma åt din post förutom du. När du har en digital brevlåda hos e-Boks så ser vi till att viktig post når dig och ingen annan.

Gör som hundratusentals nöjda användare – anslut dig till e-Boks på en gång. Vi är Nordens största digitala brevlåda och den tjänst som växer snabbast i Sverige.
Skaffa en digital brevlåda hos e-Boks.se du också, så skyddar du dig mot id-kapning och dessutom får du ett enklare och miljövänligare liv. Anslut dig gratis redan idag!

Du deltar automatiskt i utlottning av en iPhone X när du registrerar dig hos e-Boks i juni.