07-05-2018

Skatteåterbäringen är ett välkommet tillskott i kassan för de allra flesta.

Om du vill ha tillbaka pengar från Skatteverket så tidigt som möjligt finns det en enkel åtgärd att göra.

 

898 257 personer fick i år sin skatteåterbäring redan i april, enligt siffror från Skatteverket. Totalt betalade Skatteverket ut runt 6,5 miljarder kronor under de första dagarna av månaden. För att få tillbaka pengar så tidigt behövde man ha deklarerat elektroniskt, inte gjort några ändringar i deklarationen – och skaffat en elektronisk brevlåda i tid. 

Mer än 2,3 miljoner svenskar har i dag anslutit sig till någon elektronisk brevlåda.

– Vi märker att intresset ökar i deklarationstider, skatteåterbäringen är ju ett välkommet tillskott i kassan som man oftast vill få så tidigt som möjligt, säger Mattias Svanberg Johansson, på e-Boks, Nordens största och Sveriges snabbast växande digitala brevlåda.

Om man inte hade en digital brevlåda aktiverad inför årets deklaration kommer skatteåterbäringen för de flesta istället till sommaren. Men om man vill ha en tidig skatteåterbäring 2019 är det alltså läge att redan nu skaffa en digital brevlåda.

– Om man bara ska godkänna sin deklaration kommer man få tillbaka pengarna tidigt – förutsatt att man har en digital brevlåda. Dessutom är det säkrare att ta emot sin post digitalt, samtidigt som det är smidigt att kunna läsa viktig post var du än befinner dig, säger Mattias Svanberg Johansson.

Att skaffa en digital brevlåda är inte bara bra för dig. Det sparar också på papper och träd, pärmar och förvaringsplats. Du kan exempelvis välja att få dina kontoutdrag, fakturor, kreditupplysningar, lönespecifikationer och årsbesked digitalt, från både myndigheter och företag.

e-Boks erbjuder ytterligare en nivå av kontroll jämfört med konkurrenterna. Det finns flera orsaker till att vilja kontrollera vem man får post ifrån. Kanske dyker fakturan som du förväntade dig skulle komma via autogiro plötsligt upp i din digitala brevlåda i stället. 

– Med e-Boks har du full kontroll och bestämmer vem du vill ta emot post från. Alla är inte lika förtjusta i att få digital post från avsändare man själv inte valt. Till skillnad från andra digitala brevlådor, låter inte e-Boks avsändare sända post till dig utan ditt samtycke, säger Mattias Svanberg Johansson.

Du kan dessutom bjuda in andra att läsa eller hantera din post med e-Boks. Du bestämmer själv vilken mapp du vill dela och hur länge personen ska ha tillgång. Om du inte vill ge åtkomst till en hel mapp, kan du också välja att sända enskilda dokument.

– Det kan vara smart om man behöver extra stöd, kanske en äldre släkting som behöver hjälp.