15-05-2018

Hvordan kan en digital postkasse redusere risikoen for å få sin identitet stjålet, og påvirkes skattemeldingen?

Her er fem vanlige spørsmål – og svar – om den nye teknikken.

 

1. Hva er egentlig en digital postkasse?

Akkurat som en vanlig postkasse, kan en digital postkasse motta post fra myndigheter og bedrifter. Men i motsetning til en vanlig postkasse, kan du få tilgang til den digitalt – uansett hvor du er.

Fordi du ikke trenger å ”tømme” postkassen, kan en digital postkasse også fungere som et arkiv. Perfekt når du er i utlandet og trenger viktig informasjon fra forsikringsselskapet ditt. Du kan også laste opp viktige dokumenter, for eksempel en kopi av passet ditt.

e-Boks er den største digitale postkassen i Norden, og den raskest voksende tjenesten i Norge. I 2017 ble 440 millioner dokumenter sendt til over 15 millioner brukere globalt.

2. Hvilke selskaper og myndigheter er tilknyttet?

e-Boks samarbeider med en rekke store og små avsendere, både fra privat og offentlig sektor. Blant annet kan du motta post fra Skatteetaten, Lånekassen, de fleste kommuner og mange private aktører.

3. Hvem kan sende e-post til deg?

Her er e-Boks forskjellig fra andre aktører på markedet – det er ikke mulig å sende post til deg uten ditt samtykke. Å gi brukerne full kontroll gir deg et ekstra sikkerhetsnivå, slik at fakturaen du forventet skulle komme via autogiro, ikke plutselig dukker opp i din digitale postkasse i stedet.

4. Har digitale postkassen innvirkning på tilbakebetalinga av skatt?

Hvis du har aktivert en digital postkasse, kan du få penger tilbake på skatten tidligere. Som du vet er skattemeldingen for 2018 allerede sendt inn, men det skader ikke å se fremover og aktivere din digitale postkasse før skattemeldingen i 2019.

5. Er det trygt?

Dokumenter lagret på e-Boks er kryptert, og det kreves BankID for å få tilgang til kontoen. Aktivering av den digitale postkassen kan også redusere risikoen for id-tyveri. Ved id-tyveri,  omdirigeres ofte den fysiske posten om et par uker, og på den måten kan id-tyvene få igjennom falske lånesøknader. En digital postkasse sikrer at viktig post når deg, og ingen andre.

Oppretter du e-Boks i mai måned er du med i trekningen av en iPhone X.