16-08-2019

Fremover vil borgere og virksomheder i Grønland modtage post fra det offentlige via e-Boks, efter at Grønlands Selvstyre har valgt e-Boks som ny leverandør. e-Boks A/S fortsætter dermed sin vækst uden for Skandinavien, som for nylig også bød på et vundet udbud i Irland.

 

Grønlands Selvstyre begynder i sommeren 2019 at implementere en ny offentlig digital postløsning – først på frivillig basis og siden som en obligatorisk løsning. Selvstyret har valgt e-Boks A/S som leverandør, og det betyder, at borgere og virksomheder fremover kan modtage digital post fra offentlige myndigheder via deres e-Boks.

e-Boks’ administrerende direktør, Ulrik Falkner Thagesen, ser frem til opgaven i Grønland:

– Vi er rigtig glade for, at Grønlands Selvstyre har valgt e-Boks som leverandør af offentlig digital post. e-Boks har opbygget en mangeårig erfaring som samarbejdspartner for det offentlige i Danmark, og vi kender til både de muligheder og udfordringer, der ligger i at skulle digitalisere kommunikationen mellem myndigheder og borgere. Den viden er brugbar for mange andre lande, som nu tager fat på lignende opgaver, siger Ulrik Falkner Thagesen.       

 

Obligatorisk post fra 2020

En del borgere i Grønland kender i forvejen e-Boks fra private afsendere. Men fra april 2020 vil det blive obligatorisk for alle over 15 år samt virksomheder at modtage post fra det offentlige i e-Boks. Postkassen vil være tilgængelig på grønlandsk og dansk.

Løsningen vil medvirke til, at afstanden mellem myndighed og borgere bliver mindre, forklarer Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur og Kirke, Ane Lone Bagger

– Den øgede digitalisering hjælper os med at fjerne de store afstande imellem os, som bor på verdens største ø, og kan med vores digitalisering af brevforsendelser komme endnu tættere på et digitalt samfund, som den nationale digitaliseringsstrategi lægger op til. 

På sigt er planen, at alle fysiske breve fra Selvstyret, kommunerne og øvrige offentlige myndigheder skal udfases.

 

Større internationalt fokus

Grønland bliver det andet land uden for Skandinavien, der inden for de seneste måneder har valgt e-Boks som leverandør af offentlig digital post. I forvejen står e-Boks bag løsninger i Norge, Sverige og Danmark, og Irland blev for nylig vundet i et udbud. Derudover arbejder e-Boks i mindre omfang på specifikke områder i Finland, Storbritannien og Luxembourg.

– Vi har lavet en strategisk satsning, som betyder, at vi i stigende grad understøtter åbne, fælleseuropæiske standarder, og det gør, at e-Boks kommer ind på radaren hos flere af de lande, som står for at skulle implementere nye løsninger til offentlig digital post, fortæller Ulrik Falkner Thagesen. 

Også lande som Australien, Tyskland, Frankrig, Cypern og De Forenede Arabiske Emirater har inden for det seneste år haft kontakt til e-Boks for at høre mere om de danske erfaringer med digital post.