Kunder hos Velliv önskade digital kommunikation – och fick det 

Fram till 2015 skickade pensionsbolaget Velliv mestadels av sin post till kunderna som fysisk post. Det var dyrt, och lösningen motsvarade inte kundernas förväntningar. I dag kommunicerar parterna huvudsakligen via e-Boks. 

Människor på kontor

Velliv tillhandahåller pensionslösningar till fler än 300,000 kunder och är Danmarks tredje största pensionsbolag. Ändå skickade bolaget mestadels av sin post till medlemmarna som fysisk post fram till 2015, vilket var dyrt för bolaget och det motsvarade heller inte kundernas förväntningar. De allra flesta kunderna föredrar digital post. Därför föll valet på e-Boks lösning. 

 

– Med vår nya lösning kan vi kommunicera med kunderna på ett snabbt sätt. Från att vi skickar meddelandet, till att det hamnar i kundens e-Boks, går det bara tre till fem sekunder. Det betyder att vi kan sitta med en kund i telefonen och skicka ett dokument som vederbörande kan ta emot och läsa under samtalets gång. Med vanlig post skulle det ju ta ungefär fem till sex dagar, säger Per Lyngh Sørensen, IT-expert på Velliv. 

 

Stor besparing 

Velliv skickar nu post som hamnar i kundernas e-Boks. Kunderna får en bättre upplevelse – och Velliv gör stora ekonomiska besparingar. 

 

– Utöver att kunderna får en bättre upplevelse än tidigare, är det naturligtvis ett stort ekonomiskt incitament att digitalisera vår post, då vi sparar portokostnader varje gång vi skickar digitalt, säger Per Lyngh Sørensen. 

 

Kunder tar emot sin post snabbare än förr, samtidigt som det ger Velliv interna fördelar. 

– Vi har kunnat optimera flera arbetsgångar. Digital post är lättare att hantera än manuella försändelser, och därutöver har vi också flera systembrev såsom översikter, påminnelser och liknande som behöver skickas ut. Dem kör systemet automatiskt under natten, och på morgonen släpps dem och skickas iväg utan att vi behöver bekymra oss om det. 

 

Kommunikation i e-Boks   

De allra flesta av pensionsbolagets kunder föredrar att ta emot brev i e-Boks. 

– Just nu har ungefär 75 procent av våra kunder gett oss tillstånd att skicka post till dem i e-Boks. Vi använder regelbundet en typ av ”knacka-på-lösning” för att få fler att ansluta sig, vilket cirka 140 personer gör varje dag, så det går stadigt framåt, säger Per Lyngh Sørensen. 

 

Läs mer om e-Boks olika lösningar här.