Tips & Tricks

Jag använder Android och kan inte öppna bifogade dokument

Svar

Just nu upplever vissa Android-användare problem med att öppna bifogade dokument i vår app. Om du upplever detta problem, så rekommenderar vi dig att logga in på e-Boks via webben så att dokumentet kan visas. Det kan du göra här.

1: Hur registrerar jag mig?

Svar

 

 

Du registrerar dig hos e-Boks genom att klicka på ”Registrera mig” på startskärmen. Därefter skriver du in ditt namn, samt den e-postadress som du vill använda. När du klickar på ”Fortsätt” så får du skriva in ett valfritt lösenord.

 

När du har angivit lösenordet så måste du verifiera dig via BankID för att få tillgång till din digitala post. För att loggas in måste du först läsa igenom e-Boks villkor och sedan acceptera dem.

 

Färdig! Du är nu en e-Boksanvändare.

2: Kan jag få tillbaka den gamla appen?

Svar

Nej, det kan du dessvärre inte. Den nya appen innehåller, utöver den digitala brevlådan, en rad nya typer av tjänster och kallas därför e-Boks Plus. Vi har därför valt att uppdatera användargränssnittet i applikationen. Du bestämmer själv vilka tjänster du önskar att använda och har därmed full kontroll över innehållet. Du kan självklart också välja att inte använda dig av dessa tjänster och endast använda e-Boks exakt som du brukar.

3: Vad är e-Boks Plus?

Svar

 

 

e-Boks Plus är din genväg till en rad nya tjänster. Under avsnittet “Plus” i nedersta hörnet kan du läsa om varje tjänst och lägga till de tjänster du önskar.

 

I varje tjänst har du möjlighet att komma åt specifika inställningar genom att klicka på kugghjulet uppe i hörnet.

 

 

Här kan du också ta bort, samt lägga till vissa tjänster på hemskärmen, så att du snabbt och enkelt kommer åt dem.

 

4: Hur hittar jag mina digitala dokument?

Svar

 

 

Om du har loggat in med BankID eller Mobilåtkomst, så hittar du dina dokument genom att klicka på ”Post”-ikonen i botten av appen och därefter väljer du ”Inkorg”.

 

 

 

Om du har haft e-Boks tidigare app och inte längre kan hitta vissa dokument i din inkorg, så kan det bero på att du tidigare har valt att autoarkivera dokument från en bestämd avsändare till en mapp som du själv har skapat.  

 

För att hitta dessa dokument så väljer du ”Mappar” istället för ”Inkorg”. Under ”Mappar” kan du se dina egenskapade mappar. Klicka dig in på mappen, så hittar du dina arkiverade dokument.  

 

 

 

Du kan också se post från en specifik avsändare genom att klicka på deras logo i översikten högst upp på sidan. Det är möjligt att svepa till vänster för att se fler avsändare. 

 

Om du har loggat in via e-mail så måste du verifiera dig med BankID innan du kan få tillgång till din digitala post. Inloggning med endast e-mail ger dig bara tillgång till själva appen, samt utvalda tjänster. Det ger inte tillgång till dokument, samt andra e-Boks funktioner så som signering och betalning.

5: Hur loggar jag in på den nya appen?

Svar

Om du inte har använt vår tidigare app: 

 

 

För att logga in i den nya appen väljer du "Logga in" och därefter väljer du att logga in med ditt BankID. Härefter kan du välja att logga in snabbare genom att aktivera mobil åtkomst.

 

Skapa ett lösenord som du vill använda på alla dina mobila enheter när du loggar in på e-Boks. 

 

 

När du har skapat ditt lösenord och klickar på "Fortsätt", så får du också möjlighet att aktivera fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, om din mobila enhet understöttar det. 

 

 

Om du har använt vår tidigare app:

 

 

För att logga in i den nya appen väljer du "Logga in" och därefter väljer du att logga in med ditt BankID. Därefter kan du logga in via mobil åtkomst genom att ange det lösenord som du tidigare har skapat i e-Boks. 

 

Om du inte kommer ihåg ditt lösenord så klickar du på "Glömt lösenord" och skapar ett nytt lösenord. 

 

 

När du har skrivit in ditt lösenord och klickar på "Fortsätt", så får du också möjlighet att aktivera fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, om din mobila enhet understöttar det. 

 

6: Måste jag logga in med BankID varje gång?

Svar

Nej, det behöver du inte. Du behöver bara verifiera dig med BankID en gång på antingen mobil eller surfplatta. Om du använder både mobil och surfplatta så måste du verifiera dig på alla dina enheter för att få tillgång. Om du väljer att inte aktivera din mobilåtkomst efter att du har loggat in med BankID, så behöver du använda BankID varje gång du loggar in. Därför bör du aktivera din mobilåtkomst, om du vill slippa att använda BankID varje gång.

7: Vad kan jag se på startsidan på den nya appen?

Svar

Överst på ”Hem”-sidan så kommer du att kunna se oläst post, samt post som du ska reagera på, exempelvis dokument som kräver din underskrift.

På ”Hem” hittar du också de tjänster som du själv har lagt till på hemskärmen. Se eventuellt nedanför hur du lägger till en tjänst på hemskärmen. Om du är en ny användare av applikationen, så kommer vår Tips & Tricks-tjänst vara tillagd när du för första gången öppnar appen.

 

8: Hur aktiverar jag fingeravtryck och ansiktsigenkänning?

Svar

 

 

För att aktivera fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, så måste mobil åtkomst vara aktiverat och din mobila enhet måste understötta det.

 

Du börjar med att logga in på e-Boks med BankID. När du är inloggad så klickar du på profil-ikonen uppe i hörnet för att komma in på Inställningar.  

 

 

Här kan du välja om du vill aktivera ditt fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, hålla dig inloggad på appen i upp till en timme, samt logga ut från e-Boks. 

 

9: Hur får jag post från alla avsändare?

Svar

För att kunna ta emot post från så många avsändare som möjligt, så ska du se till att registrera alla avsändare. Detta kan du göra både i e-Boks appen, eller via webbläsaren. 

 

 

e-Boks appen:

Logga in på e-Boks appen och välj sedan "Avsändare" längst ner på din skärm. Därefter så väljer du om du vill registrera alla offentliga myndigheter, eller alla privata verksamheter. 

Screenshot från app under Avsändare

 

När du har valt exempelvis "Privata verksamheter", så trycker du därefter på knappen "Registrera". Härefter kommer det upp en notifikation, där du ska bekräfta att du vill registrera alla privata avsändare. Tryck på OK för att bekräfta. Nu har du registrerat alla privata avsändare, så att du aldrig missar viktig post igen! 

Screenshot i appen

Gör om samma process för att registrera alla offentliga avsändare.

 

e-Boks webbläsare:

För att registrera alla avsändare på e-Boks i webbläsaren, så ska du logga in på e-Boks. Därefter så klickar du på menyn som ligger bredvid sökfältet högst upp på skärmen. Välj "Registrera avsändare", och välj sedan privata- eller offentliga avsändare. Om du redan har registrerat alla offentliga avsändare, så kommer det stå att du är registrerad för Mina meddelanden. 

 

Stegen härefter är:

  • Registrera
  • OK
  • Färdig!

10: Hur ser jag vilka brevlådor som jag har tillgång till?

Svar

Under “Post” har du möjlighet för att välja mellan de brevlådor som du har tillgång till. Du hittar dem i dropdown menyn överst, genom att klicka på användaren som är inloggad.

11: Hur lägger jag till fler avsändare?

Svar

Under ”Avsändare” har du möjlighet för att se de avsändare som du har registrerat. Här kan du också enkelt lägga till fler avsändare. Se tips nummer 9 för en guide gällande hur du registrerar alla avsändare. 

12: Var hittar jag inställningar i den nya appen?

Svar

Du hittar inställningar genom att trycka på den lilla profil-ikonen uppe i hörnet i din app. Om du har Apple så är den högst upp till vänster och via Android är den högst upp till höger.

Här inne finner du alla de inställningar som är tillgängliga i vår app. Exempelvis:

 

Touch ID/Fingeravtryck: Använd din telefons fingeravtryckssensor för att logga in på e-Boks appen.

Fortsätt att vara inloggad: Du förblir inloggad i upp till en timme, även om du går ut från applikationen.

13: Hur lägger jag till en tjänst från e-Boks Plus?

Svar

Du hittar en rad olika tjänster under det avsnitt som kallas ”Plus”.

Här kan du läsa mer om varje enkel tjänst och lägga till de tjänster som du önskar. Genom att lägga till en tjänst från en av våra partners ger du denne tillgång till vissa upplysningar, så länge du bekräftar dennes villkor. Det framgår alltid tydligt vid varje partnertjänst vilken information tjänsten kräver, samt användarvillkoren.

14: Hur signerar jag ett dokument?

Svar

Du kan signera dokument i e-Boks, så länge avsändaren har anslutit sig till den lösningen. Du hittar dina dokument under avsnittet ”Post” och sedan under ”Inkorg”. Om ett dokument kan underskrivas, så står det ”Kan signeras” under rubriken.

 

 

Klicka dig in på posten som behöver signeras och läs sedan igenom dokumentet. När du har läst igenom dokumentet så sveper du upp fliken i botten och klickar på ”Signera”. Under ”Signera”-knappen står det även sista datum för signering.  

 

 

När du har klickat på ”Signera” så skickas du vidare till Mobilt BankID. Där skriver du under genom att ange dina uppgifter för Mobilt BankID. När du har signerat, så kommer det stå att dokumentet är underskrivet. Du kan också välja att arkivera dina underskrivna dokument i en egenskapad mapp för en bättre överblick. 

15: Hur loggar jag ut från appen?

Svar

Du loggar ut genom att trycka på profil-ikonen överst i hörnet av appen och därefter trycker du på ”Logga ut” i botten. Här kan du också hitta övriga inställningar för appen.

16: Varför har e-Boks öppnat upp så att man kan registrera sig till andra sällskaps tjänster i den nya appen?

Svar

I vår nya app introducerar vi e-Boks Plus, som är en genväg till en rad nya tjänster. Det kan ses som ett erbjudande till våra användare, i önskan om att göra vardagen ännu enklare för användarna. Du bestämmer själv vilka tjänster du önskar att använda och har därmed full kontroll över innehållet. Du kan naturligtvis också välja att inte alls använda dessa tjänster.

17: Kostar det något att använda e-Boks Plus?

Svar

Nej, tillgång till e-Boks Plus är gratis. Vi har dock öppnat upp för att vissa tjänster kan innehålla ett betalningselement, men detta kommer tydligt att framgå i varje tjänst.

18: Hur tar jag bort en tjänst eller lägger till den på startsidan?

Svar

Inne i varje tjänst har du möjlighet att komma åt specifika inställningar genom att klicka på kugghjulet uppe i hörnet.

Under inställningar kan du välja att lägga till en tjänst på hemskärmen, eller att ta bort en tjänst helt. Bemärk att alla tjänster inte kan läggas till under ”Hem”. Om du har lagt till specifika partnertjänster kan du behöva kontakta dem direkt för att ta bort din information helt.

19: Jag har ett förslag eller feedback till appen. Vem kan jag kontakta?

Svar

Inne i appens inställningar så har du möjlighet för att ge feedback, eller få ytterligare hjälp. I e-Boks Plus finns det också en feedbacktjänst där du kan se förslag på nya tjänster.

Här kan du rösta på en rad med olika förslag, samt skicka in ditt eget förslag för en ny e-Boks Plus tjänst.