28-05-2019

Ifølge et ældgammelt sagn er Fønix en fugl, der brænder sig selv i sin rede for derefter af genopstå af sin egen aske og rejse sig højt på himlen. Sagnet har lagt navn til e-Boks' største teknologiprojekt i nyere tid, og symbolikken i navnet er valgt med omhu. 18 års teknisk gæld skal nemlig gøres op, så e-Boks' grundlæggende infrastruktur kan genfødes i en ny form, der er rustet til fremtidens krav.

 

Mogens Hansen kom til e-Boks som CIO i starten af 2017. Her overtog han ansvaret for en teknologisk platform baseret på mainframe-teknologi, der grundlæggende går helt tilbage til e-Boks start i 2001. Og ret hurtigt viste der sig et behov for at nytænke hele det tekniske fundament, som e-Boks' forretning hviler på.

– En platform på mainframe er både ufleksibel, svær at skalere og besværlig at integrere med andre systemer. Så der var en stigende erkendelse af, at det var svært at blive det, vi gerne vil være i fremtiden– nemlig en forretning, der løbende kan udkomme med nye services til mange markeder og kunder med forskellige behov, fortæller han.

Da omkostningerne til driften af mainframe-platformen samtidig var kraftigt stigende, og det var svært at finde kerneressourcer til udviklingsopgaverne på den gamle teknologi, stod det klart, at e-Boks var nødt til at gøre noget ved det teknologiske udgangspunkt. Det blev startskuddet til Phoenix-projektet, som her – to år senere – stadig fylder rigtig meget i e-Boks' it-udviklingsafdeling.

18 års teknisk gæld

På grund af kompleksiteten valgte e-Boks at dele teknologiprojektet op i to dele. Den første blev påbegyndt i 2017 og handler om at komme væk fra mainframe og over i et mere moderne .NET-miljø.  Grundlæggende tilfører arbejdet ikke ny funktionalitet til e-Boks, men er første skridt i retning af at omstille sig til en fremtidssikret og robust infrastruktur.

– Selv med opdelingen, som i første omgang ikke fokuserer på ny funktionalitet, har projektet i perioder krævet rigtig meget på udviklingssiden – ikke mindst fordi vi undervejs fandt ud af, at der var en stor teknisk gæld fra de første 18 år, som ikke var håndteret. Det betød, at vi var nødt til at rydde op i flere systemkomponenter for overhovedet at kunne komme videre, forklarer Mogens Hansen.

Når mainframen er udfaset, venter anden del af projektet, hvor e-Boks skal bygge en fleksibel, modulopbygget arkitektur med delkomponenter, som kan opgraderes eller udskiftes enkeltvis, uden at det påvirker den samlede løsning. Derudover vil løsningen understøtte EU-standarder for digital kommunikation f.eks. eDelivery, som skal skabe et fælles sikkert netværk og understøtte behovet for sikker udveksling af data både nationalt og på tværs af EU-landene.

– Understøttelse af EU-standarderne er utroligt vigtigt for e-Boks. De gør os som de eneste i stand til at tilbyde en fuld infrastruktur for digital kommunikation med tilhørende services på tværs af Europa, tilføjer Mogens Hansen.

Udover at opfylde EU-standarderne så vil den nye tech stack bl.a. give mulighed for hurtigere produktudvikling, nemmere integration til e-Boks og lagring i skyen.

Tålmodige kunder

Et infrastrukturprojekt af denne størrelse er næsten lige som at anlægge en metro eller en motorvej. Du skal igennem en periode med gener og bøvl for at komme hen til noget mere velfungerende. For e-Boks' kunder har arbejdet med Phoenix betydet, at de i perioder har set en lidt hårdere prioritering i forhold til andre udviklingsopgaver i roadmappet.

– Vores kunder er heldigvis tålmodige, og det er vi rigtig glade for. Vi vil gerne være hurtigere ude med vores produktopdateringer, men det tager tid at bygge en ny infrastruktur, for vi skal samtidig bevare fuld bagud-kompatibilitet, så kunderne helst ikke skal flytte et komma i deres opsætning, fortæller Mogens Hansen.

Han ser til gengæld frem til fase to, som kommer til at gøre en mere synlig forskel for e-Boks' kunder:

– Markedet efterspørger en stadig højere udviklingshastighed, så vi skal være i stand til at udvikle og udkomme med ny funktionalitet hele tiden, hvad enten det handler om nye services i vores e-Boks Plus app, opdateringer til nøglefunktioner, som signering eller betaling, eller udvikling til specifikke kunder. I dag har vi en release én gang om måneden, men i fremtiden kan vi principielt udkomme, når vi har lyst, fordi komponenter kan opgraderes og udskiftes enkeltvis. Vores primære fokus vil stadig være at sikre, at vi har en sikker og stabil løsning, som opfylder kundernes behov for agilitet – men fremover vil vi med løbende udvikling også kunne opfylde flere behov, de endnu ikke selv vidste, de havde, slutter han.