e-Boks fremtidssikrer med ny tech stack

03-11-2020

e-Boks er godt på vej til at omlægge til ny tech stack. Den originale main­frame-løsning bliver udfaset i 2021, og i fremtiden venter en cloud-baseret SaaS-løsning. Her fortæller e-Boks’ CIO Mogens Hansen om skiftet.

pic from e-Boks office

 

Over den kommende periode vil de sidste mainframe-server blive slukket hos e-Boks’ hosting-partner KMD. Det mar­kerer afslutningen på en teknologi-epoke, der går helt tilbage til e-Boks’ begyndelse i 2001.

I 2020 er mainframe-teknologien både for tung og dyr at drifte, så derfor er der behov for en ny tech stack – et nyt teknisk fundament for hele e-Boks. Frem­tidens vej hedder Software-as-a-Service. Næste ge­neration af e-Boks-platformen skal køre i skyen med en modulopbygget arkitektur, hvor faste enkeltkompo­nenter i systemet kan opgraderes eller udskiftes uaf­hængigt af hinanden – lidt som en samling af LEGO-klodser, der kan samles på forskellige måder alt efter, hvilken løsning kunden ønsker.

- Vi leverer et helt nyt applikationssæt, der kan servicere alle vores kunder. Det er nemt at skalere, fordi vi løbende kan rulle standardfunktionalitet ud til alle, når vi har lavet noget nyt. Det kan vi ikke i dag, hvor løsningen er meget mere sammenkoblet, og hvor vi har leveret meget kunde­specifik funktionalitet. Vi omlægger også vores udviklings­arbejde, så vi fremover blandt andet kan arbejde ud fra DevOps, som er en tæt sammenkobling mellem udvikling og drift, fortæller Mogens Hansen, CIO i e-Boks.

Vi leverer et helt nyt applikationssæt, der kan servicere alle vores kunder.
Mogens Hansen, CIO e-Boks

Er lanceret i Irland

e-Boks’ udviklere har implementeret en helt ny platform baseret på moderne teknologi og designparametre. Den første leverance er gået til den irske stat, som har valgt e-Boks til at stå for en ny løsning til offentlig digital post.

Som udgangspunkt kan løsningen køre 100 procent cloud-baseret på tjenester hos Amazon Web Services, men der er også mulighed for en hybrid cloud-løsning, hvor de centrale data lægges lokalt. Det har irerne blandt andet valgt.

- Vi har leveret en fuldstændig nøglefærdig løsning, som rummer al den grundlæggende funktionalitet, der dækker irernes ønsker til digital post. Det har været en fantastisk god proces, hvor vi har samarbejdet om at fin­de de bedste løsninger, og irerne har været meget åbne i forhold til de forslag, vi er kommet med, forklarer Mo­gens Hansen.

Det er et bevidst valg, at den nye platform får sin debut uden for Danmark. Med omkring fire millioner potentielle brugere på samme løsning repræsenterer Irland nemlig en relativt enkel og veldefineret ramme for lanceringen.

- Vi har en strategi om at starte småt, så vi kan lave en kontrolleret udrulning af den nye teknologi. Det giver os en ro til at se løsningen i drift i markedet. Så kan vi stille og roligt bygge ud derfra, forklarer Mogens Hansen.

 

Vi har leveret en fuldstændig nøglefærdig løsning, som rummer al den grundlæggende funktionalitet, der dækker irernes ønsker til digital post.
Mogens Hansen, CIO e-Boks

Internationalisering rykker

I de kommende år vil den nye platform blive rullet ud på flere markeder. Og her vil arbejdet med at standardisere for alvor vise sit værd, konkluderer CIO’en:

- Vi kan genbruge næsten hele løsningen på tværs af lande, så vi kan hurtigt koble nye kunder på. Vi skal kun have afklaret, hvor data skal placeres, og vi skal lave en sikker logon-komponent samt tilpasse sprog og bruger­flade. Rent teknisk vil vi derfor kunne rulle en løsning ud i et nyt land inden for et par måneder, og så kommer der et par måneder med test og overdragelse. Det er en helt anden kadence, end vi har i dag og fremadrettet kan vi endda skrue op for hastigheden.

 

Læs også Implementeringen af digital post til irerne er i fuld gang