21-11-2018

Igen i år er e-Boks at finde i top tre på listen over landets mest troværdige brands. Konsulenthuset Caliber står bag undersøgelsen, der hvert kvartal tager pulsen på danske virksomheders omdømme.

 

Ry, rygte, image og brand. Kært barn har mange navne, og der er også kun beskedne begrebsmæssige forskelle mellem ordene. Igen i år kan e-Boks bryste sig med at have et godt et af slagsen og være vellidt blandt danskerne. Det fremgår af konsulentbureauet Calibers imageundersøgelse, der sætter 100 virksomheders image under lup. Den placerer e-Boks på en tredjeplads over Danmarks mest troværdige brands.

Ud over e-Boks finder vi LEGO og REMA1000 i top tre. Sammenligner man de tre virksomheder, er de umiddelbart meget forskellige – både i forhold til brancher og ydelser. Men én ting har de til fælles, som er årsag til topplaceringen - nemlig at de alle er lykkes med at positionere sig positivt i omverdens bevidsthed.

”Forskellen mellem virksomhederne i top tre er på under et procentpoint, som betyder, at de er ultratætte. Derfor er det svært at konkludere, hvad det ene brand gør bedre end det andet. I stedet kan man konkludere, at de lykkes med at positionere sig positivt i folks bevidsthed,” siger administrerende direktør i Caliber, Shahar Silbershatz.

 

e-Boks overrasker

Siden første måling har e-Boks ligget højt på omdømmelisten. I december 2017 lå de nummer et på listen, og den placering overraskede konsulentbureauet bag undersøgelsen. Når man spørger til, hvordan det kan være, er svaret ifølge Shahar Silbershatz:

”Det var lidt en overraskelse, at e-Boks lå helt i top sidste år, og vi kunne se, at de havde overhalet flere af de ikoniske danske brands, som LEGO, Danfoss og Grundfos, der plejer at ligge i toppen. e-Boks har formået hurtigt – men stille – at etablere sig på markedet som et uundværligt redskab, så derfor er de måske gået lidt under radaren.”

At e-Boks alligevel findes så højt på listen, skal ifølge Silbershatz findes i, at e-Boks er blevet en både vigtig og større del af danskernes liv, og mange oplever dem som et uundværligt redskab i hverdagen. Brugerne opfatter kort og godt, at servicen lever op til, hvad e-Boks lover:

”Når e-Boks igen er lykkes med en topplacering på listen, skyldes det, at de lever op til det, de lover og leverer en service, der virker, og som mange dagligt bruger i kommunikationen med for eksempel det offentlige, banken eller lægen,” siger Shahar Silbershatz og tilføjer: ”Servicen har fungeret fra begyndelsen, og danskerne har tiltro til e-Boks, så derfor finder vi brandet i top tre.”

”Servicen har fungeret fra begyndelsen, og danskerne har tiltro til e-Boks, så derfor finder vi brandet i top tre.”
Shahar Silbershatz, Administrerende direktør i Caliber

Et godt image styrker virksomheden

Virksomheder er generelt blevet mere følsomme over for befolkningens holdninger. Taget i betragtning af, hvor hurtigt den offentlige opinion kan skifte, er virksomhederne nødt til at gå mere op i, hvordan de påvirker offentligheden. Hvis ikke de gør det, kan det få konsekvenser for bundlinjen. Dog er bundlinjen ikke det eneste sted, hvor et godt image gavner en virksomhed.

”Et godt image påvirker ikke kun brugernes ellers kundernes villighed til at købe et produkt eller anvende en service. Et godt image betyder i høj grad også noget i rekrutteringsøjemed. Det kan øge virksomhedernes mulighed for at rekruttere og tiltrække de rette talenter og arbejdskraft, siger Shahar Silberschatz og tilføjer:

”Virksomhedens image har også betydning for, hvor nemt det er at finde og tiltrække gode leverandører og samarbejdspartnere, at opnå positiv mediedækning og komme i dialog med politikere og beslutningstagere. Ligesom det indadtil også har stor betydning og påvirker medarbejdertilfredsheden.”

 

Om undersøgelsen

Konsulentfirmaet Caliber står bag analysen af danske selskabers image. De spørger til, i hvilket omfang danskerne synes om virksomhederne og har tillid til dem. Spørgsmålene stilles i online-paneler til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. De 100 virksomheder i undersøgelsen er valgt ud fra deres position på det danske marked samt kriterier som omsætning, medarbejderantal, kendskab og markedsandel. Læs mere her