Danmark erobrer førstepladsen i offentlig digitalisering

23-09-2020

For anden gang på kun to år kan Danmark bryste sig af at være verdensmester i offentlig digitalisering. Det konkluderer FN i en ny undersøgelse.

 

Danmark er netop blevet kåret til det land i verden, der er bedst til offentlig digitalisering. Det har FN slået fast i sin 2020-benchmarking E-Government Survey 2020, der sætter 193 landes offentlige digitaliseringsgrad under luppen.   

I sin vurdering har FN blandt andet lagt vægt på Danmarks helhedsorienteret tilgang til offentlig digitalisering, hvor borgeren er i centrum og samarbejdet mellem den offentlige og private sektor om at udvikle digitale løsninger som for eksempel digital post.

Det er anden gang, at Danmark indtager førstepladsen i FN’s undersøgelse. Sidst var i 2018, hvor Danmark var rykket fra niendepladsen til førstepladsen.

FNs undersøgelse udkommer hvert andet år og rangerer lande efter, hvor langt fremme de er med digitalisering.

 

Bedre og hurtigere service

Digitaliseringen giver en masse fordele, for eksempel bedre og hurtigere service for borgerne samt øget sikkerhed. I Danmark er de fleste transaktioner pengeløse, og stort set alt interaktion mellem borgere og myndigheder foregår online.  

Når du for eksempel skal betale skat, anmelde et tyveri eller lave en aftale med det offentlige sundhedsvæsen i Danmark, kan du gøre det hele fra din computer. Stort set alle offentlige myndigheder kan nås online, og hver borger har en specifik digital signatur til at "underskrive" vigtige dokumenter.

Netop Danmarks helhedsorienterede tilgang med borgeren i centrum og udvikling af brugervenlige, simple systemer, der skaber synergier mellem platforme, bliver highlightet i undersøgelsen.

 

Fælles digitale strategier

Samarbejdet mellem det offentlige Danmark og den private sektor fremhæves også, da Danmark eksperimenterer med at udvikle digitale teknologier og digitale offentlige løsninger på tværs af sektorerne.

Danmarks digitaliseringsstrategi fokuserer på at skabe en central it-infrastruktur med adgang til fælles tjenester. Danmark har forskellige specialportaler til borgere og virksomheder samt en national sundhedsportal. Offentlige digitale løsninger som Digital Post, NemID og Sundhed.dk er nogle af dem, som gør Danmark til et af verdens førende indenfor offentlig digitalisering.

Den danske regering har også til hensigt at lancere flere underskriftsprojekter inden for sundhedssektoren, det sociale område, beskæftigelsesområdet samt indføre tværsektoriel sagsbehandling.

Siden 2001 har e-Boks drevet digitaliseringen i Danmark og har leveret løsninger til både den offentlige og private sektor.

 

Læs mere om e-Boks løsninger her.