26-08-2020

Pretotyper Anders Brandt fra virksomheden Pree.to, der underviser og rådgiver danske og udenlandske virksomheder i pretotyping- teknikker, svarer her på tre skarpe spørgsmål om pretotyping.

 

Hvad er pretotyping?

Pretotyping er en serie af værktøjer, metoder og taktikker til at validere en ny idé hurtigt, objektivt og præcist. Formålet med en pretotype er at finde ud af, om du arbejder på den rigtige idé, inden du fører den ud i virkeligheden.

 

Hvorfor er det smart?

Fordi det er så omkostningseffektivt og hurtigt at teste nye idéer med pretotyping, kan vi teste langt flere idéer på samme tid, hvilket gør det nemmere at ramme rigtigt og opfinde de løsninger, brugerne er interesseret i. Men den største fordel ved metoden er, at den gør os i stand til i højere grad at tænke ud af boksen og hæve innovationsniveauet for de projekter, vi sætter i søen.

Grunden til, vi normalt ikke tænker ”vildt nok”, er, at nye vilde idéer ofte er forbundet med høj risiko, men med pretotyping er vi i stand til at lave små eksperimenter med ekstremt lave omkostninger og meget få risici – hvilket gør, at vi også kan teste de idéer, vi normalt ville dræbe eller lægge tilbage i skuffen, inden de overhovedet havde fået lov at vise deres værd.

 

Hvorfor skal man bruge pretotyping?

Hvis du arbejder på et nyt produkt, en ny feature eller et hvilket som helst nyt projekt, har jeg både gode og dårlige nyheder.

Først den dårlige nyhed: De fleste nye idéer fejler, uanset hvor godt de er eksekveret. Faktisk viser de fleste undersøgelser på området, at op mod 90 procent af alle nye produkter fejler. De fejler ikke på grund af forkert markedsføring, et haltende design eller dårlig ledelse – nej, størstedelen af nye idéer fejler, fordi der ikke er efterspørgsel på dem. Det er det, vi i vores verden refererer til som ”The Law of Market Failure”.

Men her kommer så den gode nyhed: Du kan værne dig mod ”The Law of Market Failure” ved meget tidligt i processen at undersøge, om brugerne rent faktisk er interesseret i den idé, du ønsker at føre ud i livet. Det er her du skal væbne dig med pretotyping.

Læs også Pretotyping sætter innovation på en effektiv formel.