Danske Bank har rundet 10 år med e-Boks og fremstår i dag som en af verdens førende banker, når det gælder digitalisering.

Danske Banks betalings-app, MobilePay, har vundet stor udbredelse blandt de danske brugere. App’en er seneste eksempel på en proaktiv digitaliseringsstrategi, der over en årrække har gjort Danske Bank til en af de førende banker i verden på digitalisering, både i forhold til kommunikationen med kunderne og effektivisering af interne arbejdsgange. Banken var også blandt de første med levering af digital post - og faktisk er det mere end 10 år siden, at bankens kunder i Danmark for første gang kunne modtage deres bankpost i e-Boks. I dag er e-Boks-løsningen implementeret i flere lande og bruges bl.a. i Danske Banks netbanker i Sverige, Norge og andre internationale netbanker. Sidste år distribuerede banken 70 millioner digitale dokumenter på tværs af koncernen, og kigger man på den samlede periode siden 2001, er det blevet til over 200 millioner dokumenter.

Flytter magt fra banken til kunderne

Siden 2007 har den digitale kommunikation været førstevalg, når der skal kommunikeres med kunderne. Danske Banks kunder kan i dag selv vælge, om de vil modtage deres bankdokumenter i netbank eller i e-Boks, og denne mulighed vil banken på sigt tilbyde alle kunder på de markeder, hvor e-Boks-løsningen er taget i brug.

”I den første fase af digitaliseringen var vi optaget af at integrere e-Boks i vores egen netbankløsning, også i de udenlandske enheder.  Men efterhånden som den digitale modenhed er blevet udviklet hos brugerne, anbefaler vi også kunderne i Danmark at bruge e-Boks til at modtage og opbevare dokumenterne fra os. I e-Boks er dokumenterne kundens juridiske ejendom, de råder selv over dem og kan opbevare dem, så længe de ønsker. Det betyder, at dokumenterne også bevares, hvis de på et tidspunkt ønsker at skifte pengeinstitut,” fortæller Anette Lundsteen, VP i Danske Bank.

Ud over kontrol med egne dokumenter er det enkelt og effektivt for kunderne at få samlet alle dokumenter på ét sted uden at skulle hente dem ned til egen pc eller printe dem ud og arkivere i mapper. 

Etableret løsning giver mange fordele

For Danske Bank giver det en række fordele at benytte en etableret it-løsning, som håndterer dokumenter på en standardiseret måde. Banken har været fri for at skulle udvikle og drifte løsningen selv, og der er fuld tillid til sikkerheden omkring dokumenterne i e-Boks. Og så tæller det også, at banken sparer penge hver gang, et brev kan sendes digitalt frem for med brevpost.

I dag er finansmarkedet globalt, og brugerne flytter mere mellem de nordiske lande end tidligere. I de tilfælde er det praktisk for kunderne, at de kan slippe for at skifte bank.

”Vi har eksempelvis mange kunder, som bor i Malmø, men arbejder i København. Det er en klar fordel for dem at kunne have adgang til samme funktionalitet, uanset hvor de befinder sig. Det er helt afgørende – men også nærmest en selvfølge for os – at e-Boks har en løsning, der fungerer i alle lande, hvor vi er til stede,” siger Anette Lundsteen. 

Tovejs-kommunikation ændrer processerne 

Forskellige enheder i Danske Bank koncernen overvejer nu at tage nye løsninger i brug, som gør tovejskommunikation med kunderne muligt via e-Boks.

”I og med at vi kan få information fra kunderne på en struktureret måde via systemet, ændrer e-Boks faktisk også vores egne arbejdsprocesser. Vi har et meget tæt samarbejde med e-Boks og oplever dem som meget lydhøre i forhold til vores ønsker og behov. Det bliver en vigtig strategisk samarbejdspartner for os også fremover, fordi de hjælper os med at opnå konkurrencefordele som følge af intelligent digitalisering,” slutter Lundsteen.